Dutch manual of QFL method

  • admin 

De QFL methode

vertaald naar het nederlands door:
TradingCryptoCourse.com

Deze les brengt de beginnende en gevorderde nederlandse crypto traders in aanraking met de populaire handelsmethode van de amerikaanse trader Quickfinger Luc (QFL). De cursus is samengesteld uit informatie van zijn Steemit blog, Slack groep en YouTube videos. Deze trading methode maakt gebruik van statistieken om de veiligste trades te kunnen kiezen en is gebaseerd op het verschijnsel dat bij veel cryptomunten, na een zogenaamde base break en panic dive, de base statistisch gezien vaak weer wordt gerespecteerd.

Deze methode verwacht slechts dat je op een andere manier naar de markt gaat kijken en dat je het geduld ontwikkelt om op de juiste kansen te wachten. Dat is alles! 
Elke chart vertelt een verhaal. Deze methode leert je het verhaal van de chart te lezen. De chart geeft aan waar je moet kopen, om vervolgens te verkopen als je winst hebt (in-the-money bent).

Dit is waar het altijd op neer komt: 
Kansen inschatten o.b.v. patroon herkenning op de historische chart.

Kort samengevat omvat de QFL basebreak trade de volgende stappen:

  • Vind een sterke base, bepaal de kracht van een base aan de hand van de kracht van zijn bounce (de terugstoot, de veerkracht van de base). Wat je hiermee eigenlijk wilt weten is: zijn er kopers in deze markt?
  • Schat de kans in dat een trade succesvol zal zijn. Kijk in de charthistorie hoe diep de panics (of panic dives: abrupte, diepe dips in de chart) gemiddeld gaan.
  • Wacht op een base break (prijs die onder de base komt) en de opvolgende panic dive. Plaats alerts onder alle geschikte bases.
  • Als een alert afgaat begin je gelaagd koop orders in te leggen.

Stap 1 – Ga op zoek naar een prijsconflict : een grote groep mensen die het oneens zijn over de prijs. Je zoekt een munt met grote prijsbeweging en veel volume. Dit maakt een chart namelijk voorspelbaar. Ga op de chart vervolgens op zoek naar de prijs die de kopers ondersteunen, de zogenaamde support, aangegeven door de  support line, daar waar de prijs niet onder komt, of zelfs op afketst, de bounce. Hoe groter het prijsconflict, hoe veiliger, maar ook op de kleinere kun je traden, alleen moet je snel zijn.

Stap 2 – Lees het verhaal van de chart. Denk probabilistisch. Wat is het slagingspercentage? Op een goede chart kan je maanden traden. Je wil natuurlijk dat de kans op een winstgevende trade zeer groot is. Lees daarom het verhaal van de chart, zodat je zeker weet dat de kans groot is dat de trade goed zal aflopen. Kijk of je op de chart in het verleden vergelijkbare trades kunt terugvinden. Hoe vaak is het al eerder succesvol afgelopen? Bijvoorbeeld: 7 van de 10 keer, dan heb je nu dus 70% kans dat het goed afloopt. Als je de charthistorie bekijkt en daarin je bases en safe circles (daar waar je kan kopen) tekent, dan kun je de kans op succes berekenen. Succes houdt in dat de prijs de base heeft gerespecteerd, oftewel dat de prijs na de panic dive is teruggegaan naar de base. Op basis daarvan kun je bepalen  hoe veilig de volgende base zal zijn. Bijvoorbeeld: als van de 10 laatste base breaks/ panic dives er 9 winstgevend waren, dan heeft de volgende safe circle een slagingskans van 90%. Dat is behoorlijk veilig. Dus je leest de chart, je kent daardoor het verhaal van de chart en je weet wat je kansen zijn.

Stap 3 – Stel alerts in. Je bent op zoek gegaan naar munten met veel volume, je hebt je slagingskans berekend, nu is het tijd om alerts te zetten op de plekken waar je moet gaan kopen.

Een chart kiezen en instellen

Wat betreft de charts, ben je op zoek naar een prijsconflict tussen kopers en verkopers. Je zoekt een munt/ markt met veel beweging en veel kopers en verkopers die het niet eens kunnen worden over de prijs. Dus een chart met een groot volume en onenigheid over de prijs. De chart vertoont een prijs die op en neer gaat, wat veel kansen biedt.

Lees het verhaal van de chart. Zorg ervoor dat je altijd een grote probabiliteit hebt dat de trade winstgevend zal zijn: tel het aantal base breaks dat gerespecteerd al is, dus waarvan de prijs na de dip terugging naar de base. Als er voorgaand voldoende panic dips waren en deze allen positief zijn afgelopen, dan kun je er zeker van zijn dat de volgende trade een goede kans van slagen heeft.

Bekijk altijd  minimaal 2 maanden aan historische data, om een zo goed mogelijk beeld te kunnen krijgen hoe de munt reageert op verassingen, respecteert hij de bases na de panic dives? Dit doe je zodat je goed kunt zien hoe veilig je trades echt zullen zijn.

Een 2 maanden chart met 1 uur candles is alles wat je nodig hebt om te kunnen handelen in crypto’s.  https://www.youtube.com/watch?v=TGn0_b969P0&t=9m22s

Wat betreft de candles geldt, hoe groter de timeframe, des te gemakkelijker het traden. Als je eenmaal gewend bent om je bases te tekenen op de 1 uur candles chart, dan zal het op een 4 uur of 1 dag candle chart echt een fluitje van een cent zijn.

Als je gaat traden gebruik dan de chart met 1 uur candles. Iedere candle staat dan voor 1 uur. Deze ruime timeframe zorgt voor een zeer rustige trade. Als de base breekt dan heb je soms zelfs 8 tot 10 uur de tijd om in te stappen in de trade.

  • 1 uur candle chart, deze trades kosten een aantal uren.
  • 4 uur candle chart, deze trades kosten een paar dagen.

Een chart met een goede “Support and Resistance” (in het nederlands Steun en Weerstand), helpt om een goede base te bepalen. De base wordt gekenmerkt door flink volume.

Bases worden bepaald door de prijsbounce die er vanaf kwam, dus we kijken terug op de chart naar alle bounces. Hierdoor wordt het duidelijk wat wel en geen base is. We tekenen alleen een base op de chart, als de base wordt gekenschetst door de navolgende bounce. Als er geen grote bounce is, kun je namelijk in de toekomst ook geen grote Verrassing verwachten. De crowd maakt het verhaal, wij beleven het slechts. Dus geen grote bounce = geen verrassing.

  1. Herken een base, door de er opvolgende bounce te vergelijken met de bounces uit het verleden van die chart. Dus als een bepaalde prijs in het verleden een flinke bounce opleverde, dan kun deze base op de chart tekenen en is het wachten tot deze base gebroken wordt, de base break.
  2. Stel alerts in onder de gevonden base. Als het alert afgaat, staan er hopelijk een aantal flinke rode bars op de chart, wat duidt op paniekverkopen. Je bent dan in de “safe circle” en kunt gelaagd gaan inkopen.

Iedere base is verschillend. Soms is het psychologisch, zoals een rond getal, zeg 200. Niets komt er dan voorbij de 200 op de chart. Of het is de prijs waarop er iets groots gebeurde, zoals bepaald nieuws. Het nieuws veroorzaakte een bounce en nu kan niemand zich voorstellen dat de prijs nog lager kan. Zoals je ziet, het is geen wiskunde. Tegelijkertijd is het wel makkelijk herkenbaar op een chart, je hoeft vervolgens slechts alerts te zetten en te wachten op een base break.

Als we op zoek zijn naar bases, dan is de LAATSTE support de enige die er toe doet. Hou je bases recent. Recente support betekent: recente kopers.

Als voorbeeld: ETH heeft genoeg support om de prijs terug te kopen tot de base. Iedere verrassing/ base break heeft een zogenaamde Return-To-Base (RTB).

Geen enkele base break is hetzelfde, elke opvolgende dip heeft een verschillende prijsdaling. Het is onmogelijk om de diepte van de prijsdaling te voorspellen. Je zult de mogelijke diepte van de dip moeten peilen, a.h.v. de diepte van iedere voorgaande dip. Als hieruit blijkt dat de dip de diepste is van de afgelopen 2 maanden, dan  is dit voor mij een reden om flink in te stappen.

Schat hoe een gemiddelde panic er voor een coin uitziet door naar 1 a 2 maanden aan data te kijken. Panics gebeuren wanneer bases worden gebroken en alle kopers/holders uit hun positie worden geschud, ze zijn verrast (de Verrassing waar ik het wel vaker over heb) en verkopen in paniek, waardoor de prijs valt. Dus wanneer de paniek stopt, gaat men het terugkopen tot aan de laatste support. Het kan daar nu in de buurt blijven hangen, omdat de Support en Resistence zojuist  zijn geherdefinieerd.

Je moet je wenden tot voorgaande base breaks/ panic drops om er achter te komen wat hoe lang een normale panic duurt.

  • Voorbeeld van een gemiddelde “panic dive”: https://imgur.com/MxPyqeI
    De groene lijnen zijn de panics, let op de lengte van de lijnen, dit helpt je te bepalen waar je je kooporders moet plaatsen. De blauwe lijnen staan waar de prijs terugging naar de base (RTB) na de panics. In feite heb je een panic nodig van ongeveer de gemiddelde lengte om veilig te zijn. Onder de nieuwe base teken je een cirkel ter grootte van de gemiddelde panic. Als de prijs in de cirkel komt kun je beginnen met kopen, maar je eerste order moet een “knabbel” zijn alvorens de prijs verder zakt en je meer gaat inleggen. Dit is het “gelaagd kopen”, hierover later meer.
  • Voorbeeld van een gemiddelde “panic dive”: 
    https://www.youtube.com/watch?v=4V2ZMvZ6AZ8&t=5m16s

Het belangrijkste op de chart is dat bij de bij de voorgaande bases. de prijs niet is teruggebouncet tot aan de base. Dat betekent dat die chart een erg zwak beeld schetst, waardoor ik hierop niet zou traden.

Dus anticipeer niet op de bounce boven een support, maar wacht tot de support gebroken wordt en de opvolgende panic dive, dat is het spel.

Bekijk het vanuit het perspectief van de markt, je hebt een panic nodig om in te kunnen kopen. Zonder panic, kan het zijn dat je koop op de top. Daarom wil je een grote bounce, die toont je dat er kopers zijn en helpt bij het bepalen van de base. Als deze dan later breekt en er volgt een panic drop, dan weet je dat je instapt op het juiste moment. Dit is ook het aloude adagium ‘dat je laag moet kopen en hoog moet verkopen’. Of zoals belegingsgoeroe Warren Buffett het zegt:  ‘Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful’.  In de 18e eeuw ging Baron Rothschild, een lid van de Rothschild bankiersfamilie, nog een stapje verder toen hij zei: “the time to buy is when there’s blood in the streets”. De basebreak methode is een van de weinige handelsmethoden die ook daadwerkelijk op zoek gaat naar deze dip, om consequent laag te kunnen kopen en hoger te kunnen verkopen.

Ik wil eerst een gebroken base en de opvolgende panic drop zien, avorens ik ga instappen. De gebroken base moet paniek in de markt opleveren, dat is de ideale situatie.

Als je op een 1 uurs chart werkt, moet je het “verhaal” van de chart lezen en je het volgende afvragen:

  • hoe diep gaat een panic dip normaal gesproken op deze chart?
  • Wat was de langste panic in de afgelopen 2 maanden?
  • Is de huidige dip/panic in de buurt van die diepste panic?
  • Krijgt elke gebroken base een bounce, een return-to-base? Oftewel wordt elke base gerespecteerd? In een periode van 2 maanden?

Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen alvorens je uberhaupt denkt aan traden. Hierdoor ken je je kansen. Dit soort vragen helpen je op de beste plek en niet te snel in te stappen.

De kracht van een bounce. Als de charthistorie geen sterke bounces vertoont, dan zul je heel voorzichtig moeten handelen als er weer een base breekt, of misschien zelfs helemaal niet. Bekijk voor iedere coin naar 2 maanden aan chartdata om je kans op succes te bepalen.

Hoe sterk een bounce was na een voorgaande base, vertelt je hoeveel interesse de kopers hebben voor die prijs en hoe veel verrassing een eventuele base break teweeg zal brengen. Grote verrassing betekent grote panic.

Op basis van de huidige base bepaal je waar de “safe circle”moet komen en vervolgens koop je in die cirkel. Maar allereerst moet je die paniek wel historisch kunnen onderbouwen.

Als je een prijs van een coin ziet vallen, weet je dan eigenlijk wel waarom dit gebeurt? Waarom zakt de prijs eigenlijk? Kun je dit uberhaupt begrijpen? Wie zal het zeggen? Maar als er ergens een base breekt en handelaren raken daarna in paniek, dan ken je het verhaal. Het is een panic drop ten gevolge van een base break en meestal is dat een overreactie. Van iedere chart waarop je wilt handelen dien je de geschiedenis te lezen, om er zeker van te zijn dat het goed uitpakt in de betreffende timeframe. De chartgeschiedenis is dus essentieel.

Je bepaalt en peilt de komende drop onder de laatste base dus aan de hand van de diepte van de voorgaande in het verleden. Dus als de huidige drop dieper blijkt te zijn dan alle voorgaande, dan is dat voor mij een teken om flink in te zetten.

Als die laatste base eenmaal breekt, dan zal de markt verrast worden, waardoor dan dus de paniek uitbreekt. De prijs zal dus vallen, maar wij weten vanuit het verleden dat de kopers er nog steeds zijn, waardoor de prijs terug zal bouncen naar de base en mogelijk zelfs daarboven.

De sleutel tot succes is het geduld te hebben om op de echt goede panic drops te wachten.

Teken je Bases en vind de verassingen en verdien aan deze verassingen

Alerts en Koop/Verkoop orders plaatsen

Ik maak een lijst met alle coins die me interesseren en die vooral veel volume en beweging (volatiliteit) hebben. Ik voeg deze toe aan mijn favorieten in Tradingview. Vervolgens ga ik prijs-alerts plaatsen voor deze coins.

De alerts plaats ik op die plekken waar ik wil kopen. Ik plaats alleen alerts op coins met een goede chart, oftewel charts die de bases respecteren. Dus alleen coins met een return-to-base.
De alerts plaats ik altijd onder de laatste base.

Op het moment dat een alert afgaat, kun je beginnen met het plaatsen van kooporders. Zodra deze worden uitgevoerd kun je meteen verkooporders gaan plaatsen.
Als het volume van de verkopen in de daling flink toeneemt, dan is dit voor mij hét moment om extra te gaan “inladen”, dit is dan vaak ook de bodem van de dip. Let vooral op hoe de prijs vervolgens weer omhoog wordt gedreven.

Ik handel alleen op de “veilige” charts en baseer mijn inleg op hoe “veilig” ze zijn, niet op hoeveel ik er mee zou kunnen verdienen!

Voordat een base daadwerkelijk breekt, hou ik hem al in de gaten. Anticiperend op die aanstaande base break, plaats ik alvast een kooporder. Zodat de order automatisch door gaat zodra de base breekt. Als de kooporder is uitgevoerd plaats ik meteen een verkooporder. Voorbeeld:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vgcFe_XO_LQ&t=25m20s

Terwijl de prijs verder daalt vergroot ik mijn positie. Hoe lager de prijs hoe groter de orders die ik plaats. Ik noem dit het “gelaagd” kopen.

Tenzij er echt slecht nieuws is, is er bijna altijd wel een return-to-base. De prijs bouncet terug naar de base waar je in eerste instantie ook onder bent ingestapt. Ergens rond die base stap ik dan ook weer uit.

Ik stap nooit met mijn gehele positie in 1 keer uit. Ik bewaar altijd wat voor later. Meestal zo’n 20% die ik vasthoud als investering of om later misschien tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.

Een 1-uur candle chart is traag. Ik zie vaak dat het wel 12 tot 24 uur kan duren voordat een base gerespecteerd wordt. Ik participeer in deze RTB, ik verkoop hier en daar wat en wacht niet helemaal af tot de base is gehaald. Dit voorkomt dat emoties opspelen die leiden tot hebzucht en gokken. Het zorgt dat je je geduld makkelijker kunt bewaren. Mocht de prijs toch weer verder dalen, dan heb je toch al wat geld verdient. Emoties kunnen hoog oplopen tijdens het traden. Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn. Hoe duidelijker je plan is, hoe minder ruimte er over blijft voor emoties. Door ook gelaagd uit te stappen uit een positie krijgt emotie minder kans. Ik hou bij het gelaagd uitstappen altijd de gemiddelde koopprijs, oftewel het break-even punt,  aan. Als de prijs daarboven komt, ben ik “in-the-money” en ga ik gelaagd verkopen.

Mocht de prijs toch besluiten om verder weg te zakken voordat mijn positie gesloten is, dan kan ik er voor kiezen om meer bij te kopen terwijl de prijs verder daalt. Hier geldt weer hetzelfde hoe dieper de prijs daalt, hoe groter ik bijkoop. Hierdoor verlaag ik mijn gemiddelde koopprijs weer, het break-even punt wordt lager, waardoor ik weer sneller met winst kan verkopen. Mocht ik er geen vertrouwen meer in hebben, dan kan ik ook de gehele positie op het break-even punt sluiten, zonder verlies.

Risico versus opbrengt. Als ik op basis van de chart kan bepalen dat de munt in het verleden zijn bases in 100% van de panic dips weer heeft gerespecteerd, zoals bij ETH in het verleden het geval is geweest, dan zou ik 50% van mijn account in kunnen inzetten. Als het veel minder betrouwbaar is, dan zou ik 2% van mijn account inzetten.

Maar deze markt is uiteindelijk altijd erg onvoorspelbaar, dus is het van belang altijd wat geld achter de hand te houden, dus verschiet niet al je kruit.

Het is heel normaal om te vroeg na een base break in te stappen, dat is waarom ik meestal “knabbel”, oftewel met heel kleine orders begin. Als ik echt de behoefte voel dat ik moet kopen, maar het nog te vroeg onder de base is, dan kun je zo toch gehoor geven aan die behoefte. Maar ik bewaar mijn grote orders voor lager in de “safe circle”.

Ik plaats ontzettend veel alerts, op een gegeven moment heb ik er wel 200 uitstaan. Ik reset ze alleen als ze af gaan.

De kooporders blijf ik deus plaatsen terwijl de prijs verder daallt. Als het snel daalt en dan ineens pauzeert, plaats ik meestal in 1 keer een grotere order. Als de daling rustig aan gaat en er geen sprake is van een echte panic selling, dan houd ik mijn order kleiner.

Als een chart zich toch niet aan de base break regels blijkt te houden, dan verkoop ik niet met verlies, ik stop gewoon met bijkopen en geef de chart wat meer tijd om terug te komen naar de base. Sommige RTB duren nou eenmaal wat langer.

Plaats de alerts gewoon op de plekken waar je graag voor zou willen kopen, niet op de base, maar dus lager. Als je bij elke interessante coin die aan de voorwaarden voldoet (hoog volume, veel beweging) onder de laatste base alerts plaatst, dan merk je dat er best vaak alerts zullen afgaan. Mocht je tijd over hebben dan kun je ook altijd nog aan “account building” gaan doen met kleine bedragen ter lering en vermaak, zodat je de hele dag actief kunt blijven traden. Dit maakt het ook makkelijker om het geduld op te brengen om op de grotere base break trades te wachten.

Selling

Koop gewoon in de dip, als een coin een panic duik neemt, van coins met een perfecte RTB geschiedenis: die na een panic dip consequent terugbouncen naar de base of hoger. Als ik vertrouwen heb ik de coin, dan laat ik mijn winst in de coin en haal ik mijn inleg er weer uit. Op die manier creeer ik steeds nieuwe coins op mijn account.

Ik verkoop de meeste coins op de “bounce”, oftewel tijdens de return-to-base, simpelweg omdat ik de toekomst niet kan voorspellen. Dus ik verkoop gewoon en maak winst. Maar mocht het zeer winstgevende trade zijn, zeg 40% winst, dan zou ik 60% verkopen en 40% holden.  Maak ik 20% winst op de trade, dan zou ik 20% holden, enzovoort, om zodoende van een eventuele verdere stijging te profiteren. Maar normaal gesproken haal ik alleen mijn inleg er uit en laat ik de winst in coins staan.

Er is geen wiskundige formule voor het in en uit een coin stappen. Je kunt de toekomst niet voorspellen. Daarom stap ik gelaagd in en uit. Niemand weet hoe ver een coin valt in een dip. Maar als we de juiste coin kiezen, dan zal deze wel met grote zekerheid terugkeren naar de base die was gebroken. Dus waar dan ook onder die base is een prima plek om weer uit te stappen.

Als je de voorgaande panic drops van een coin bekijkt, kun je gemakkelijk bepalen wanneer een panic drop langer duurt dan normaall. Als deze langer duurt dan eerder is voorgekomen op die chart en er veel volume is, dan zou ik er met beide benen inspringen.

Zodra ik wat coins heb gekocht plaats ik eigenlijk meteen een verkooporder vlak onder de base, voor het geval er een hele snelle reactie -spike mocht plaatsvinden. Naarmate er lager steeds meer kooporders worden uitgevoerd, plaats ik ook steeds nieuwe verkooporders bij. Die eerste verkooporder onder de base verwijder ik meestal  binnen enkele uren, als de kans op zo’n reactie spike is verdwenen en ik geleidelijk aan verkooporders tot aan de base ga plaatsen. Maar mocht een coin toch nog heel snel omhoog “spiken”, dan wil ik alle  orders nog wel eens snel annuleren en allles in 1 keer verkopen. Een snelle trade is vaak leuker dan lang wachten. Tijd is geld.

Mocht de prijs ontzettend langzaam terug naar de base “kruipen” dan is er ook geen man overboord en laat ik de verkooporders gewoon staan. Soms gaat de prijs dan zelfs nog boven de base uit. Dus de snelheid van de RTB zegt wat dat betreft niets.

Lees de chart om te zien hoe betrouwbaar de basebreaks in het verleden waren en plaats je orders overeenkomstig. In de praktijk ben ik met bijna al mijn orders gelaagd in en uit gestapt.

Volume

Gebruik volume in je voordeel. Als je in de uitgevoerde orders van een coin grote volume orders voorbij ziet komen, dan weet je dat iemand de bijbehorende prijs support.

Uitleg over volume: https://www.youtube.com/watch?v=ZXUvdyVVkhU&t=18m30s

Als de markt reageert en de emoties hoog oplopen dan zie je altijd een stijging in volume. Ik probeer altijd in een dip in te stappen als er een volume spike is. Voorbeeld: https://imgur.com/jNpNxpA

Veel traders zweren bij het orderboek bij het maken van beslissingen. Het orderboek vertelt je in de praktijk echter vrij weinig. Behalve welk formaat order je moet plaatsen, zodat je de prijs niet beinvloed. Er zijn sinds kort zelfs hier en daar bots die je overbieden, wat het nog moeilijker maakt, ze verdwijnen weer binnnen seconden en komen net zo snel weer terug. Echt, het gebruik van het orderboek om een beslissing te maken zal je alleen maar frustreren.

De volumes zijn echter juist heel simpel en eenduidig. De groene bars betekenen dat de kopers de prijs accepteren die de verkoper heeft gequote en dat ze de aangeboden coins dus aanschaffen. De rode bars betekenen precies het tegenovergestelde. De grootte van de bars duiden het aantal (volume) van deze trades dat heeft plaatsgevonden binnen een bepaalde tijd.

Laag volume coins

De voorwaarde tot succes is het geduld te hebben om een goede panic drop af te wachten. Naast dat het lastig kan zijn om te moeten wachten op de echt goede kansen, is een ander probleem dat het lastig is te moeten werken met een klein account. Waar de grotere trader meerdere orders uitzet voor verschillende coins tegelijk, daar moet de kleine startende trader vooral alerts plaatsen en geduldig afwachten tot er een alert afgaat. Als je account groeit zul je steeds meer in staat zijn om orders te plaatsen in plaats van alerts. Maar er is ook een voordeel aan het hebben van een klein account: Je kunt handelen in laag-volume coins! Hiermee kun je waanzinnige percentages behalen en je $1000 laten groeien tot $5000 in een vrij korte tijd. Maar daarna word je account al te groot en moet je overgaan op de coins met de hogere volumes.

Maar het allerbelangrijkste is dat deze manier van traden veel risicovoller is dan de base-break methode waar deze cursus eigenlijk om draait. Maar omdat de beginnende trader met een klein account hier nog te klein voor is wil ik een optie bieden die de beginnende trader de mogelijkheid geeft om zijn account op te bouwen, account building, zodat deze wel gebruik kan gaan maken van de basebreak methode. Let wel op, dit is dus wel veel risicovoller dan het basebreaken. Het is van belang minimaal een maad aan chartdata in beschouwing te nemen. Je moet handelen binnen de context van wat er in de gehele afgelopen maand gebeurde. Anders is het echt onmogelijk om uberhaupt je kansen te bepalen.

  • Dus als de prijs gedurende een maand zich mooi consequent binnen een bepaalde range heeft bewogen, en deze range levert mooie winst percentages op, dan zou ik dit gebruiken om een klein account te laten groeien tot een aantal duizend euro.
  • Je kijkt dus naar een maand aan chartdata om te kijken hoe het reageert op breaks in de support, of of het consequent met mooie percentages binnen een bepaalde range beweegt.

Laag volume coins (LVC) strategie
voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1034&v=4V2ZMvZ6AZ8&t=17m13s

Vind 3-5 LVC om mee te daytraden en stuur het benodigde geld naar die exchanges.
Splits bijvoorbeeld $1000 in 3 delen:

  • $330
  • $330
  • $340

Trade hiermee vervolgens 3 verschillende LVC. Als het je lukt hiermee bijvoorbeeld 20-30% per trade te behalen, laten we zeggen $100 winst per trade, dan kost het slechts 10 trades om je account te verdubbelen. Maar het levert veel minder risico op dan wanneer je de gehele $1000 op het spel zet in 1 trade. 10 trades gaan snel voorbij, misschien een week of 2 en je account is verdubbeld, dast is hoe krahtig dit type traden kan zijn voor een klein account.

Voorbeeld:
$330 x 30% = $99,-

$330 x 30% = $99,-

$340 x 30% = $102,-

               Totale winst = $300,- van 3 winstgevende trades met 30% winst

               10 trades met 30% winst = $1000 winst

Als ik naar een chart kijk, zoek ik naar zich herhalende patronen op die chart. Ik doe geen trade tenzij het patroon dat ik heb waargenomen zich vaak genoeg heeft herhaald om een goede kansberekening te kunnen doen. Het voordeel van account builder trades is dat je nog klein bent.

  • Bereken je kansen alvorens een trade aan te gaan
  • Elke chart is anders, je moet de chart leren “lezen” en overeenkomstig handelen

Als je leert hoe je de chart moet lezen, dan weet je wat je kansen zijn.
Als je voor account building trades de chart effectief leest en met de juiste groote instapt, dan is het mogelijk om ook met deze trades consequent winstgevend te zijn. Het gaat vooral over het leren lezen van de chart, en vervolgens te traden overeenkomstig met wat de chart je vertelt.

Stel jezelf de volgende vragen als geheugensteuntje:

  1. Wordt elke base teruggekocht?
  2. Zo ja, probeer te kopen onder een base en verkoop vervolgens weer rond die gebroken base.
  3. Werk binnen een bepaalde “range”

Je kunt de marketscanner gebruiken om te zoeken naar coins met een laag volume die de laatste 5 minuten bijvoorbeeld met 10% zijn gedaald.
https://cryptomarketscanner.com/

Hoe de scanner te gebruiken:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=YKG9B8xg-fk
  2. https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&v=2IoWbD-aLAk&t=50s

Stel deze scanner dus simpelweg in om precies te letten op wat jij zoekt, over de gehele markt van coins op meerdere exchanges tegelijk. Wanneer er aan de voorwaarden die je hebt ingevoerd is voldaan, dan krijg je een alert. Super simpel.

De laag volume coins die we zoeken moeten ook een lage market cap hebben, dit houdt in dat er t.o.v. de verkopers naar verhouding veel kopers in de markt zitten. Men heeft interesse. Het is een kleine markt. video: https://d.tube/#!/v/quickfingersluc/ivqzo23m

Probeer laag volume coins te herkennen aan de manier waarop de chart er uit ziet. De chart van laag volume coins oogt erg veerkrachtig, de prijs gaat telkens op en neer binnen een bepaalde range. In principe kun je steeds onderop kopen, om in de top weer te verkopen. Omdat het volume laag is kan je alleen met kleine posities traden, daardoor is er weinig risico, maar ook relatief weinig winst per trade.

Dus met deze minder verhandelde laag volume coins doen ik alleen aan range trading:
https://www.dailyfx.com/forex/education/trading_tips/chart_of_the_day/2014/03/12/The_3_Step_Range_Trading_Strategy.html
Met grotere coins als ETH is deze techniek namelijk niet voorspelbaar/ betrouwkaar genoeg.
Ronde prijzen zijn belangrijk, omdat de traders nou eenmaal mensen zijn en mensen denken kennelijk in ronde prijzen als ze order plaatsen. Daarom zie je vaak dat supports en resistances zich op een ronde prijs bevinden.

Als je naar de chart van een laag volume coin kijkt, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wordt elke dip teruggekocht?
  • Zijn de percentages hoog?
  • Als ik naar een chart kijk, zoek ik naar een zich herhalend patroon. Ik trade alleen als het patroon zich vaak genoeg heeft herhaald om een kansberekening te kunnen maken.

Omdat het hier daytraden betreft, doe je het volgende:

Hoe een panic dive ontstaat

Voorbeeld: https://imgur.com/5XfbuNL
Ik hoop dat de kruisjes op de bovenstaande chart niet verwarrend zijn. Ik wil het even met je hebben over crowd mentality. De 44s waren meerdere keren een resistance, aangegeven met kruisjes op de chart.Toen die resistance uiteindelijk toch werd doorbroken sprong de prijs naar de 49s. Vevrolgens was er weer een scherpe pullback terug naar de 44s, om te kijken of dit het nu als support zou uithouden, of in onze ‘base break’ lingo: of de 44s nu een base was geworden. Vervolgens is er een gigantische spike naar 60. Als de gekte voorbij is gaat de prijs terug richting base, waarna deze een paar keer wordt getest, maar amper wordt gebroken.

Het is dus de vraag of er sinds 22 t/m 27 juli nog veel traders boven de 44 gevangen zitten. Ja.
Zal er paniek uitbreken als de 44s base uiteindelijk toch breekt? Zouden al die verstrikte traders zich uit wanhoop uitkopen? Zoals je zult zien is er dus genoeg reden voor paniek en dat is precies waar we naar op zoek zijn. Dus ik ben bereid om te kopen op 38, 37, 36 enzovoort, als er een abrupte rode bar omlaag komt

Het tekenen van bases en safe circles is leuk en makkelijk, maar simplistisch als je niet begrijpt wat de achterliggende reden is. Je moet het verhaal van de chart proberen te lezen en erachter zien te komen waarom het zich gedraagt zoals het zich gedraagt. Als je eenmaal op een rijtje hebt wat er in de hoofden van de traders in deze markt omgaat. Dus hoe ze door een verassing in paniek kunnen raken, dan kan je met vertrouwen traden als je de panic ziet ontstaan.

Market Scanner

Voorbeeld: https://www.cryptomarketscanner.com/

Geen enkel mens kan continu alle coins in de gaten houden, maar een scanner kan dat wel. Als er aan de voorwaarden die je hebt ingevoerd is voldaan, dan krijg je een alert.
Als voorbeeld: Ik vraag de scanner om te zoeken naar coins die minimaal voor $5000 per dag worden verhandeld en die met een bepaald % zijn gedaald in de afgelopen 5 minuten. Elke keer als dat dan gebeurt met een coin, dan krijg ik een alert en kan ik vervolgens kijken of er sprake is van een panic dive en of de chart er betrouwbaar  uitziet.

Omdat het hier daytraden betreft, bestudeer je eerst de 1-maand chart en breng dit stap voor stap terug naar een 5-minuten chart. Begin met 1-uur candles, om te kijken hoe er getrade wordt, ga vervolgens naar 5-minuten candles om te daytraden. Hou je posities klein bij daytraden.

Globale Strategie

Ik maak een lijst met coins die erg actief zijn en waarin ik geinteresseerd ben. De meeste zijn vrij makkelijk om op te handelen en heben mooie charts. Het is trouwens best knap als je moeilijke charts kan vinden in crypto. De markt is namelijk vol met beginnende traders, waardoor de charts makkelijk leesbaar zijn.
Vervolgens stel ik alerts in en plaats ik mijn kooporders waar ik zou willen kopen mocht er een panic dive zijn. Zodra ik heb gekocht plaats ik meteen verkooporders op die plaats waar de prijs naar terug moet bouncen. Meestal stap ik gelaagd een trade in, aangezien ik de toekomst niet kan voorspellen.

Ik plaats gewoon heel erg veel alerts, elke trade is eigenlijk altijd hetzelfde. Het is vrij eenvoudig. Zoek panic dives door op de juiste plaatsen alerts te zetten. Als een alert afgaat plaats ik vervolgens een kooporder waar ik zou willen kopen. Als de koop is uitgevoerd, dan plaats ik mijn verkooporder meteen. Simpel gezegd wacht ik op de piepjes en reageer als ze afgaan. Je hoeft op zo’n moment niet eens meer achter de computer te zitten. Als de alerts afgaan, ga ik naar mijn computer, plaats de orders en dat was het. Simpel.

In feite wacht ik tot er ergens een base breekt, dan wacht ik op panic selling zodat er een daling vanaf die base ontstaat (meestal opvolgende rode bars) dan weet je dat het veilig is om te kopen (hoge probabiliteit trade). Vervolgens verkoop je ergens boven je break-even punt in de bounce (RTB) met winst, eventueel gelaagd als het nog hoger gaat. Als je je kansen goed hebt ingeschat, dan zou het op zijn minst terug moeten gaan naar de base die was gebroken. Mocht dat niet het geval zijn, dan ben je hopelijk al met voldoende uitgestapt om in-the-money te zijn en is de rest ook gewoon winst

Ik heb het regelmatig meegemaakt dat ik een return-to-base heb gemist en dat er vervolgens een lagere base wordt gebroken, zonder dat het me gelukt is op te verkopen. Dat is waarom ik probeer om in iedere bounce wat te verkopen, zodat ik weer wat kan bijkopen als er toch nog een lagere base wordt gebroken. Er is geen exacte wiskundige formule, hoe je je winst moet pakken, elke winst is goede winst.

Er is ook geen exacte formulie, hoe je gelaagd moet traden, ik doe dat op gevoel, als de prijs snel daalt stap ik meteen flink in, maar als de panic dive uren duurt, dan stap ik elk uur met kleine hoeveelheden per keer in.

Plaats een kleine order onder de base en vervolgens steeds grotere en grotere orders daaronder. Eens in de zoveel tijd is er gedurende een paar seconden een spike omlaag en worden die order ineens uitgevoerd, instant winst. Mocht ergeen spike zijn, dan heb je in ieder geval onder de base een beetje ingeladen. Plaats je verkooporders ook gelaagd mocht er een spike oomhoog zijn, dan profiteer je daar ook van.

Meestal ben ik binnen een dag uit een trade, soms duurt het 2 dagen. De meeste rades die ik gisteren in ging, ben ik vandaag al weer uit.

Ik koop alleen in panic dives terwijl deze plaatsvinden, dat zijn de veiligste condities om een trade in te gaan. Als er al eenmaal een RTB is geweest, waarom zou er dan nog een keer een bounce terug naar de base volgen? De reactie is voorbij. De reden dat een panic dive een bounce oplevert is prijs ontdekking. Een base werd gebroken en als reactie verkocht een grote groep beginnende traders in paniek hun positie, meestal doordat hun stop-loss orders werden uitgevoerd, waardoor nog meer paniek ontstond en de prijs verder viel. Als dan vervolgens enkele grote spelers instappen stopt dit de prijsval en bouncet de prijs terug naar de base of zelfs hoger. De paniek komt vaak uitsluitend door beginnende traders, dat is waar je het beste je coins vandaan kunt halen, onervaren traders.
Want als de prijs vervolgens bijvoorbeeld hoger boven de base uitkomt, kun je niet meer voorspellen waar het heen zal gaan, omhoog of omlaag wie zal het zeggen, je kansen zijn nu dus veel minder duidelijk, in tegenstelling tot wanneer je dus koopt van paniekverkopers.

Ik hou altijd een bepaalde hoeveelheid BTC en ETH in mijn account voor het traden, daarnaast trade ik ook BTC/USDT en ETH/USDT, maar met ander geld dan het vaste bedrag dat ik aanhoud voor het handelen in coin paren.

Natuurlijk is er altijd het risico dat een exchange gehackt wordt of de deuren sluit en je je coins kwijt bent. Daarom zet ik mijn coins altijd verspreid over verschillende exchanges, zodat ik niet buiten spel gezet kan worden.

Wat betreft het traden, kies ik wat coins die ik interessant vind, waarvan de charts me bevallen, en zet ik op allemaal alerts, onder de bases. Vervolgens wacht ik rustig af tot de alerts af gaan. Hoe meer alerts je plaatst, hoe vaker ze afgaan. Zet je er teveel, dan heb je geen nachtrust meer.

Ik heb sinds dat ik begon met traden nog geen week meegemaakt zonder basebreak. Er is altijd wel een coin die keldert, je hoeft slechts je alerts op alle coins te zetten en je zal het zo druk hebben dat je het amper bij kunt houden.

Mijn werkwijze:

Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=5zhgWvzu28E&t=3m22s

  1. Ik heb een lijst met favorieten, coins waarvan de chart me bevalt, of coins waarvan het project erachter me aanspreekt.
  2. Elke ochtend open ik het Tradingview platform en bekijk ik alle alerts van de afgelopen nacht en plaats ik verkooporders voor alles wat ik ‘s nachts heb gekocht.
  3. Dan ga ik langs elke chart in mijn favorieten en plaats ik alerts of “knabbel” kooporders, onder de bases die kunnen gaan breken.
  4. ‘s Avonds zet ik het geluid van mijn computer harder, zodat ik alle alerts en orders kan horen (en ik niet perse achter de computer hoef te blijven). Dat is alles, ik laat de markt naar mij toe komen. Ik handel alleen in de “safe circles” onder duidelijke bases. Simpel.

Om te beginnen hou je je posities lekker klein, kleine trades totdat je er meer vertrouwen in krijgt. Als je je op een gegeven moment onzeker voelt over een trade, dan zit je er te groot in. Het is niet de bedoeling dat je ‘s nachts ligt te piekeren over je trades.

Wat betreft het holden, of “hodlen” in crypto jargon, hou ik alleen posities aan in  coins waarmee ik winst heb gemaakt. I maak met het traden mijn winst in coins, dat is het enige wat ik hold.

Mijn strategie doet het fantastisch in dalende markten, omdat het profiteert van panic drops. Als een  coin zich op een gegeven moment niet meer aan de regels houdt, dan stop ik er meteen mee te traden. Het draait om kansberekening en als er grote paniek in een markt heerst kun je grootte posities opbouwen zonder al te veel te investeren.

Je hoeft alleen maar je alerts onder de bases te plaatsen. Geen enkele markt gaat alleen maar omhoog. Je safe circles zijn zonder twijfel de beste plekken om te kopen, een leveren trades met hoge waarschijnlijkheid op. Je moet slechts geduld hebben, je alerts plaatsen en de markt komt naar jou toe.

Als je het goed trade, dan heb je de afgelopen 2 maanden van de chart bestudeerd, om er zeker van te zijn dat alle panics een bounce kregen. Dus als je chart zich anders gaat gedragen en er geen bounce volgt, dan weet je dat je het net meer moet kopen, er is iets veranderd, je kansen zijn niet goed meer en je gaat op elke kleine bounce die je krijgt proberen om te verkopen. Dit is hoe je met verliezen omgaat. Maar als je de chart echt goed leest, dan gebeurt dit zelden.

Ik lees gewoon de chart en kijk hoe deze reageert op panics en ik koop op de veiligst mogelijke areas en verkoop een gedeelte of alles met winst. Keer op keer op keer.

Per dag maak ik hooguit 3 tot 5 trades. Het belangrijkste is timing, je moet het geduld hebben om op de beste kansen te wachten, je koopt pas als de chart aangeeft dat je moet kopen. Heb geduld.

Veel trades die fout aflopen, zijn ook fout begonnen, doordat je niet de tijd hebt genomen om op een betere kans te wachten.

Simpel gezegd, als de kans dat een trade goed zal aflopen 90% is, waarom zou het dan niet lukken? Het moet op de chart sowieso al 9 van de 10 keer goed af zijn gelopen, wil de chart in aanmerking komen om op te kopen, anders doe ik uberhaupt geen trade. Gewoon wiskunde.

Het geheim van traden: verlies nooit geld, doe alleen de veiligste trades, zodat je het niet toelaat dat je kapitaal afneemt. Ik ben een reactie-trader, de markt vertelt me wanneer ik moet instappen. Ik baseer mijn trades nooit op onderbuikgevoelens, of geruchten. Ik lees gewoon de chart en laat die me vertellen waar ik moet instappen. Gewoonlijk gebruik ik het beeld van de afgelopen 2 maanden voor de grote trades. Als ik daytrade gebruik ik 5 minuten bars.

Wanneer verkopen? Je wilt altijd meegaan met de markt. Daarom kijk je altijd naar de verkopen en de tijdstippen, om te zien wat en hoeveel er getrade wordt, zodat je orders niet buiten de boot vallen.

Or Enroll in the Pro Course & Become a Pro Trader!

The #1 Crypto Trading Course.
Learn How To Profit Today!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *